Advert
Advert

Türkiye'de Biyolojik Mücadele

Tarımsal üretimde ekonomik kayıplara neden olan zararlı organizmalara karşı doğada bulunan böcekler tarımda kullanılıyor.

Türkiye'de Biyolojik Mücadele
Bu içerik 35579 kez okundu.
Advert

İlk olarak 1910 yılında Rodolia cardinalis ülkemize getirilerek Torbalı Koşnil (Icerya purchasi)’e karşı kullanılmıştır. Daha sonra 1932 yılında tekrar getirilen bu avcının Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde salımları yapılarak ülkemize yerleşmesi sağlanmış

1960’lı yıllarda Cryptolaemus montrouzieri ve Leptomastix dactylopii ülkemize getirilerek Turunçgil unlubitine karşı salım çalışmaları yapılmıştır. Günümüzde de gerek Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri ve gerekse özel sektör tarafından Biyolojik Mücadele faaliyetleri (üretim ve salım) etkin bir şekilde devam ediyor.

Özellikle süne mücadelesinde son yıllarda doğal düşmanlar doğaya salınmaya başlandı.2006 yılında uçakla ilaçlamanın yasaklanması ve 2006-2018 yılları arasında yapılan yaklaşık 30.000.000 Trissolcus semistriatus salımları neticesinde, süne yumurtalarının doğal parazitlenme oranları% 10-50 iken %95-100’lere kadar yükseldi ve buğdayda süneye karşı kimyasal mücadele yapılan alanlar azaldı.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
TENEKECİ MAHMUT MEZARI BAŞINDA ANILDI
TENEKECİ MAHMUT MEZARI BAŞINDA ANILDI
TÜRKİYE EN KİLOLU AVRUPA ÜLKESİ
TÜRKİYE EN KİLOLU AVRUPA ÜLKESİ