Advert
Advert

Başkan Kuş’un Mobil Sağlık Projesi Kadınların Hayatına Dokunuyor

​Şanlıurfa’nın merkez ilçesi Eyyübiye Belediyesi’nin kadınlara pozitif ayrımcılık uygulamaları çerçevesinde hayata geçirdiği mobil sağlık taramalarında, 15 kadın rahim ağzı kanseri, 30 kadın ise kolon kanseri şüphesiyle hastaneye sevk edildi.

Başkan Kuş’un Mobil Sağlık Projesi Kadınların Hayatına Dokunuyor
Bu içerik 426 kez okundu.
Advert

Şanlıurfa’nın merkez ilçesi Eyyübiye Belediyesi’nin kadınlara pozitif ayrımcılık uygulamaları çerçevesinde hayata geçirdiği mobil sağlık taramalarında, 15 kadın rahim ağzı kanseri, 30 kadın ise kolon kanseri şüphesiyle hastaneye sevk edildi.

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş’un “Kadın Sağlığı Önceliğimizdir” sloganıyla başlattığı, Eyyübiye Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Harran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı tarafından ortak yürütülen koruyucu-önleyici sağlık hizmetleri kapsamında, ilçe kırsalında yaşayan ve zorunlu olmadıkça sağlık tesislerine ulaşma imkânı bulamayan 30-65 yaş arası kadınlar, rahim ağzı (serviks) kanseri, kolon kanseri ve genel sağlık taramasından geçiriliyor.

Eyyübiye Belediyesi’nin Japonya Büyükelçiliği ve Japon halkının maddi destekleriyle ilçeye kazandırdığı Mobil Jinekoloji ve Sağlık Tarama Aracı, 2022 yılında ilçe kırsalındaki 55 mahalle ile birlikte 69 yerleşim birimini ziyaret ederek, aralarında Suriyeli mültecilerin de bulunduğu 1600 kadına ulaştı.

Jinekolojik sağlık taramalarında rahim ağzı kanserinden şüphelenilen 488 kadından alınan HPV testinin 15’i pozitif çıkarken, kolon kanseri taramalarında GGK testi uygulanan 405 kadından 30’unun testi pozitif çıktı.

Testleri pozitif çıkan kadınlar, kanser riski taşıdığı için ileri tetkik ve teşhis amacıyla Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’ne sevk edilirken, İlçe Sağlık Müdürlüğü’nce de takip altına alındı.

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş’un uygulamaya koyduğu, ilçede yaşayan dezavantajlı kadınlara yönelik sosyo-ekonomik destek faaliyetlerinin yanında, sağlık hizmetlerine ulaşmalarını sağlayan Mobil Jinekolojik ve Genel Sağlık Taraması Projesi sayesinde kadınlara, hayatlarını kurtaran çok önemli bir fayda sağlanıyor.

Eyyübiye kırsalında devam eden sağlık taramalarında, erken teşhis edildiğinde yüzde 100 tedavi edilebilir bir kanser türü olan rahim ağzı kanserine karşı düzenli tarama testlerini yaptırmayı ihmal etmemeleri tavsiyesinde bulunulan kadınlara, jinekolojik tedbirler ve genel sağlık konularında da bilgiler veriliyor.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
TENEKECİ MAHMUT MEZARI BAŞINDA ANILDI
TENEKECİ MAHMUT MEZARI BAŞINDA ANILDI
TÜRKİYE EN KİLOLU AVRUPA ÜLKESİ
TÜRKİYE EN KİLOLU AVRUPA ÜLKESİ