Advert
Advert

Çetiner "İnci darısı kaba yem üretimine katkı sağlayacak"

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa'da geliştirilen, yüksek sıcaklığa ve kuraklığa toleranslı, yüksek ot verimi ve kalitesine sahip yem bitkisi "inci darısı", bölge hayvancılığının kaba yem üretimine katkı sağlayacak.

Çetiner
Bu içerik 1195 kez okundu.
Advert

Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTAEM) mühendisleri tarafından yerli tohumların geliştirilmesi konusunda çalışmalar yürütülüyor.

Şırnak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Yücel'in önderliğinde, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTAEM) iş birliğinde yürütülen proje ile Çukurova ve GAP koşullarında yüksek ot verimi ve kalitesine sahip "inci darısı" popülasyonlarının belirlenmesi ve melez çeşitlerin geliştirilmesi çalışmaları devam ediyor.

Bu kapsamda Talat Demirören Araştırma İstasyonunda yurt dışından getirilen inci darısı popülasyonları içinde seçimler yapılarak sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklı, yüksek ot verimi ve kalitesine sahip yerli ve milli tohum çalışmaları yapıldı.

İnci darısı alternatif yem bitkisi olacak

GAPTAEM Müdürü İbrahim Çetiner, ülke tarımının gelişimi konusunda yerli ve milli çeşitleri geliştirmek için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.

Kaliteli kaba yem üretiminin artırılması için alternatif yem bitkileriyle ilgili araştırmalar yaptıklarını belirten Çetiner, TÜBİTAK desteğiyle başlatılan çalışmaların sürdüğünü anlattı.

İnci darısının kaba yem ihtiyacını karşılamada alternatif bir bitki olacağını dile getiren Çetiner, "İnci darısı yüksek sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklı olması, su tüketiminin az olması, üretim maliyetlerinin düşük olması, hastalık ve zararlılar bakımından sorun teşkil etmemesi gibi özellikleriyle kaba yem ihtiyacını gidermede alternatif bir bitki olacak" dedi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
Eyüp Oguz     2023-10-14 Kırsalda hayvancılığın en büyük desteği olarak gördüm sanırım mısır ekimi aylarında ekilecek bir İki dönümlük tohum fiyatı nedir nasıl elde edebilirim.Bengiler köyü Balya Balıkesir
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti
Sağlığa Adanmış 25 yıla plaket.
Sağlığa Adanmış 25 yıla plaket.