Advert
Advert

HALFETİ’Yİ YETERİ KADAR TANITAMADIK MI?

Gaziantep Rumkale’yi bir turizm markası haline getirirken Şanlıurfa Halfeti’yi bir türlü gündemde tutamıyor.

HALFETİ’Yİ YETERİ KADAR TANITAMADIK MI?
Bu içerik 1053 kez okundu.
Advert

Şanlıurfa Birecik ilçesinde yapılan barajın ardından bir kısmı sular altında kalan, Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen 47. Düsseldorf Boot Show ve Su Sporları Fuarı’nda The Sunken Town of Halfeti (Batık şehir Halfeti) teması ile tanıtılan, suyun altında kalan evleri ve tarihi mekanlarıyla sualtı şehrine dönüşen Halfeti ülke gündemine taşınamıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin sürekli Rumkale’nin reklamını yaparken siyah gülü ve mikro klima özelliği olan sakin şehir Halfeti turizm şirketlerinin gündeminden düşüyor. Gazintep Türkiye’nin en büyük seyir tepesini Rumkaleye yaptı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ise sosyal tesislerini bile pazarlayamıyor. Oysaki geçen yıllarda Halfeti’ye gelen turist sayısı Göbeklitepe’ye gelenden fazla idi.

Halfeti, bugün Güneydoğu’nun en büyük turizm değerlerinden biri. Gelen ziyaretçiler Halfeti tekne turları aracılığı batık şehir bölümünü, onun yakınındaki %80’i sular altında kalan Savaşan köyünü ve Rumkale’yi gezebiliyor. Dalış sporları ile suyun altındaki güzellikleri, tarihi yer ve mekanları görmek mümkün. Yöreye özgü yemekleri ise tanıtılmayı bekliyor; içli köfte, ekşili köfte, patlak kavurması, mercimekli pilav, mukaşerli bulgur pilavı, semsek, dolma eziği, lölezli pilav, patlıcanaşı, kabak ekşilemesi, borani ve tiritli köfte ise bazı Urfalıların bile tadına bakmadığı yemekler. İlçe mutfağından önemli tatlarından birisi de şabut balığı. Yahudiler tarafından çok önemli sayılan bu balık bölge insanı tarfından bilinmiyor. Yöresel tatlıları ise tatmak için restoran bulmak çok zor; sargılı burma, hapse,peynir helvası, cevizli sucuk, pestil, kırma ve küncülü helva çok güzel pazarlanmalı.

150 yıllık minareleri turizm olarak restore edip tanıtan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin bugün Ünlü sanatçı Haluk Levent ile Rumkale’den özçekim paylaştı. Bilindiği gibi Rumkale’de yapılan ve  150 metre yüksekteki cam teras geçtiğimiz sonbaharda ziyaretçilere açılmıştı.

Akıllara şu soru geliyor: "Acaba Biz Halfeti'yi yeteri kadar tanıtabiliyormuyuz?" Binlerce yıllık tarihimizi anlatmakta sanırız hepimize görev olarak düşüyor.

 

halfeti rumkale
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti