Advert
Advert

ÖNCEKİ ENFEKSİYON YENİDEN HASTALIĞA KARŞI YÜZDE 94 KORUMA SAĞLIYOR

İngiltere’de 20 bini aşkın sağlık çalışanını incelendiği bir çalışma, Covid-19’a yakalanmanın en az beş ay boyunca yeniden enfeksiyona karşı yüzde 94 koruma sağladığını ortaya koydu.

ÖNCEKİ ENFEKSİYON YENİDEN HASTALIĞA KARŞI YÜZDE 94 KORUMA SAĞLIYOR
Bu içerik 3888 kez okundu.
Advert

Bilim insanları doğal bağışıklık ile üretilen antikorların Pfizer/BioNTech aşısı ile aynı düzeyde koruma sağladığını, ancak Oxford/AstraZeneca aşısından çok daha üstün olduğunu söyledi. Bununla birlikte, çalışmada asemptomatik vakaların virüsü aylar sonra hala başkalarına bulaştırabildiği görüldü.

İngiltere Halk Sağlığı (PHE) tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre, yeni tip corona virüse (Covid-19)  ile daha önce yakalanan kişiler, Oxford aşısı yaptıranlara göre beş ay sonra yeniden enfeksiyona karşı daha fazla,  Pfizer/BioNTech aşısı yaptıranlarla ise aynı düzeyde bağışıklık kazanıyor.

PHE'nin İngiltere genelinde 20 binden  fazla sağlık çalışanını inceleyen SIREN çalışmasından elde edilen veriler, kaç kişinin Covid-19’a birden fazla yakalandığını inceledi. Antikor testleri veya semptomlara dayalı klinik değerlendirme yoluyla 2020'nin başlarında toplam 6 bin 614 sağlık çalışanın Covid-19’a yakalandığı tespit edildi, bunların sadece 44’ü daha sonra yeniden corona virüs ile enfekte oldu. 44 yeniden enfekte olmuş kişiden oluşan gruptan sadece 15 kişi semptom geliştirdi.

DOĞAL CORONA VİRÜS BAĞIŞIKLIĞINA İLİŞKİN YAPILAN EN KAPSAMLI ÇALIŞMA

Bununla birlikte çalışma doğal bağışıklık tekrar Covid-19’a karşı koruyuculuğu üzerine yapılan ilk kapsamlı araştırma niteliğine sahip. Araştırmacılar, önceki corona virüs enfeksiyonu ile meydana gelen antikorların, Covid-19’a karşı yüzde 94 oranında koruma sağladığını açıkladı. Ayrıca, bu antikorların varlığının semptom ve ciddi hastalık geliştirme olasılığını azalttığı ifade edildi. 

Öte yandan, çalışmayı gerçekleştiren ekip, Haziran ve Kasım ayları arasında herhangi bir enfeksiyonu izlemek için katılımcılara aylık antikor testleri ve haftalık PCR testi uyguladı. Bu metodoloji, araştırmacıların semptomları olan enfekte insanları ve asemptomatik olanları tespit etmelerine izin verdi.

"ÖNCEKİ ENFEKSİYON YENİDEN HASTALIĞA KARŞI YÜZDE 94 KORUMA SAĞLIYOR"

Çalışmanın baş yazarı Profesör Susan Hopkins, bu yöntemin yalnızca semptomatik vakalara dayanan aşı testlerinde kullanılandan daha katı olduğunu söyledi. Susan ayrıca Pfize /BioNTech aşısının yüzde 95 etkinlik oranının, asemptomatik enfeksiyonları hesaba katmadığı için şişirilebileceğini açıkladı.

Edinburgh Üniversitesi'nden Profesör Eleanor Riley, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu çalışmadan alınan mesaj, birincil Covid-19 enfeksiyonun, semptomatik yeniden enfeksiyona karşı en az beş ay boyunca yüzde 94 koruma sağlamasıdır. Bu, doğal enfeksiyonun Covid-19'a karşı aşılamayla elde edilene çok benzeyen kısa vadeli koruma sağladığını gösteriyor” ifadelerini kullandı. 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
TENEKECİ MAHMUT MEZARI BAŞINDA ANILDI
TENEKECİ MAHMUT MEZARI BAŞINDA ANILDI
TÜRKİYE EN KİLOLU AVRUPA ÜLKESİ
TÜRKİYE EN KİLOLU AVRUPA ÜLKESİ