Advert
Advert

BÜYÜKŞEHİR'DEN BİR KÜLTÜREL ŞENLİK DAHA...

BÜYÜKŞEHİR, TÜLMEN'DE ŞİRE ŞENLİĞİ DÜZENLEDİ

BÜYÜKŞEHİR'DEN BİR KÜLTÜREL ŞENLİK DAHA...
Bu içerik 809 kez okundu.
Advert

BÜYÜKŞEHİR, TÜLMEN'DE ŞİRE ŞENLİĞİ DÜZENLEDİ

“Kendine özgü iklimi”, “Güneşi”, “Suyu” “Verimli Toprakları” ve “Kültürel Zenginlikleri” ile bir marka şehir olan Şanlıurfa'da asırlardır süregelen bir gelenek olan ve her sonbaharda bin bir zahmetle işlenen Şanlıurfa üzümleri, Urfalı kadınların hamaratlı ellerin dokunuşlarıyla  şu günlerde yöresel lezzetler olan pekmez, bastık, çekçek ve ceviz sucuğuna dönüştürülüyor.

Şanlıurfa'da kış gecelerinde koyu muhabbetlerin vazgeçilmez lezzetleri olan bastık, çekçek, sucuk ve daha nice ürünlerin ham maddesi olan Şanlıurfa üzümünden sofralarıma gelen şirelerin yapılışı, Büyükşehir Belediyesinin Tülmen'de düzenlediği kültürel "Şire Etkinliği" ile kayıt altına alındı.

Sabahın erken saatlerinden ateşlerin yakıldığı kazanların kurulduğu Tülmen Mahallesinde önceden ezilen üzümü saatlerde kaynatan Urfalı hamarat eller, hazırladıkları ürünleri Şanlıurfa güneşinde kurutmaya bıraktı. Büyükşehir Belediyesi Sıra Gecesi Topluluğunun birbirinden güzel Urfa türküleriyle kuruyan şireler stantlarda yerini aldı.

BAŞKAN BEYAZGÜL VE EŞİ ŞİRE YAPTI 

Şire etkinliğine Eşi Betül Beyazgül ile birlikte katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, etkinlikte yapılan her türlü tatlıların yer aldığı stantları gezdi ve Eşi Beyazgül ile şire yaptı. Etkinlik için  saatler öncesinden hazırlanan tüm şire ve tatlıları Başkan Beyazgül vatandaşlara ikram etti.

Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, AK Parti Grup Başkan Vekili Faruk Bayuk, AK Parti Eyyübiye İlçe Başkanı Mehmet Moğal, ŞUTSO Başkanı İbrahim Halil Peltek, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şefik Bakay ile birçok STK temsilcisi ve çok sayıda davetlinin katıldığı kültürel şire şenliğinde konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, pandemi sürecine rağmen maske ve sosyal mesafe kurallarına uyarak önemli etkinliklere ev sahipliği yaptıklarını vurguladı.

BAŞKAN BEYAZGÜL: BÜYÜKŞEHİR'İN ETKİNLİKLERİ HEP YENİ NORMALLEŞMEYE UYGUN YAPILIYOR

Koronavirüs salgınının etkisini gösterdiği günden bu yana COVİD -19 ile mücadele konusunda da kararlı işler yapan Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği tüm etkinlikleri yeni normalleşmeye uygun olarak tertiplediklerini aktaran Başkan Beyazgül, " Aşk ile çalışıyoruz. gece gündüz çalışıyoruz ve gayretle çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımızın ifadesi ile 'Aşkın ile Çalışan Yorulmaz' diyoruz. Bu kente hizmet etmek demek bizim için büyük şeref demektir. Pandemi sürecini biliyoruz. Maskeli mesafeli etkinlikler yaparak bu süreci atlatacağız inşallah" dedi.

Covid-19 salgınının bitmesi durumunda Şanlıurfa için daha neler neler yapacaklarını ifade eden Başkan Beyazgül, "Geçen gün isot ve fıstık hasadı yaptık. Öyle ki yılın 12 ayı süresince bunun gibi etkinlikler düzenlesek yine de ürün yelpazemizi sığdıramayız. Bu sebeple bu güzel coğrafyayla ne kadar övünürsek azdır. Sonbahar, bilindiği gibi ŞİRE ile kışa hazırlıkların yapıldığı bir mevsimdir. Bağ bozumunda toplanan üzümler, asırlardır geleneksel yöntemlerle işleniyor. Doğal ve sağlıklı olan bu lezzetler; pekmez, pestil, kesme ve ceviz sucuğuna dönüştürülüp, özellikle kış aylarında sofralarımızı lezzetlendiriyor. Eskiden bu hazırlık ve etkinlikler daha açık ve daha kuvvetle hissedilirdi.  Ancak eski adet ve gelenekler yavaş-yavaş ortadan kalkıyor, birer hatıra olarak kalıyor. Bizler de bu güzel organizasyon ile geleneklerimizi unutturmamayı ve gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyoruz. Bu vesile ile hem Tülmen Mahallesine hem de Hasenik Mahallemize böyle bir geleneği yaşattıkları için teşekkür ediyorum" dedi.

Bu tür etkinlikler ile farkındalık oluşturmak açısında önemli bir çalışma yaptıklarını ifade eden Başkan Beyazgül, "Geleneksel ürünlerimizin coğrafi işaretle tescillenmesi hususunda neler yapabiliriz diye tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla istişare halindeyiz. Hedefimiz yöresel ürünlerimizin marka değerini artırmaktır, Bu güzel programda Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Başkan Beyazgül'ün ardından birer selamlama konuşması yapan Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, ŞUTSO Başkanı İbrahim Halil Peltek, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, ŞİRE kültürün Şanlıurfa'daki önemine değindi ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve ekibine teşekkür etti.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti
Sağlığa Adanmış 25 yıla plaket.
Sağlığa Adanmış 25 yıla plaket.