Advert
Advert

SURUÇ’TA HUBUBAT HASADI BAŞLADI.

SU TERSİNE GÖÇÜ SAĞLADI.

SURUÇ’TA HUBUBAT HASADI BAŞLADI.
Bu içerik 1621 kez okundu.
Advert

SU TERSİNE GÖÇÜ SAĞLADI.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde DSİ tarafından yapılan, Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise sayılı sulama tünellerinden olan Suruç Tüneli TBM (Tunnel Boring Machine) adı verilen tünel açma makinesiyle kazılan ve prekast betonlarla (segment) kaplanan dünyanın bu özelliklere sahip 5. büyük tüneli bölgede kentten köye tersine göçü başlattı.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 400 bin dekar arazide hububat hasadı başladı. Suyun gelmesiyle birlikte Suruç’un mümbit toprakları bereketlendi.

Suruç Ovası'ndaki köylerde yaşayan çok sayıda vatandaş, yaklaşık 30 yıl önce yer altı su seviyesinin çekilmesi ve işsizliğin artması gibi gerekçelerle kent merkezine ve çevre illere göç etti.

İş bulmak amacıyla başka illere göç eden yüzlerce çiftçi, Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise en büyük 5'inci sulama tüneli konumundaki Suruç Tüneli aracılığıyla ovaya 5 yıl önce su verilmeye başlanmasıyla yeniden baba ocaklarına dönmeye başladı.

Uzun yıllar suya hasret kalan ve bu nedenle çeşitli sıkıntılar yaşayan Suruçlu çiftçiler, GAP sayesinde rahat bir nefes aldı. Projeyle ovadaki 562 bin 950 dekar arazi suya kavuşurken, binlerce kişiye ise iş kapısı oldu.

İlçedeki pamuk ekili araziler bu süreçte katlanarak arttı. Su gelmeden önce ilçede 2008 yılında 25 bin dekar alanda pamuk üretimi yapılırken, suyun gelmesi ile 2020 yılında bu rakam 400 bin dekara çıktı. .

Ürün çeşitliliği de arttı. Arazisi olanlar da ağırlıklı olarak sebze ekmeye başladı. Özellikle de patlıcan ve biber üretimi dikkat çekti. Eski tarihlerde tarımın merkezi olan Suruç, DSİ’nin sulama yatırımlarıyla yeniden eski ihtişamına kavuştu. Suyla birlikte vatandaşlar için istihdam ortamı da oluşmuş oldu.

Suruçlu çiftçiler konuyla ilgili yaptıkları açıklama da ‘’ İlçemiz daha önce sürekli göç veriyordu ama son 4 yıldır sürekli göç almaya başladı. Sudan önce köyü beğenmiyorlardı. Su gelmez diyorlardı. Şimdi su geldi herkes tarlasına geldi. Su gelmeden önce buğday ekiyorduk. Allah'ın rahmetine kalmıştı. Kuyusu olan tarlalarına farklı ürün ekiyordu. Kuyusu olmayan ise buğday, mercimek, arpa ekiyordu. Köy ile şehirdeki yaşam arasında çok fark var. Köyde işin, aşın olsa şehirden kat kat güzeldir. Kentteki yaşam artık çok zor. Her yönüyle köy daha rahattır. Havasıyla suyuyla çok farklıdır’’ dediler.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti