Advert
Advert

GAPTAEM İLE MİLLİ TOHUMDA TÜRKİYE YÜZYILI

Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde "Yerli ve Milli Çeşitlerin Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın" projesi kapsamında Şanlıurfa’da geliştirilen buğday ve arpa çeşitleri, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve çiftçilerinin katıldığı programda tanıtıldı.

GAPTAEM İLE MİLLİ TOHUMDA TÜRKİYE YÜZYILI
Bu içerik 859 kez okundu.
Advert

Kısa adı GAPTAEM olan GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü son 20 yılda tescil ettirdiği milli tohumlarını bir tarla günü etkinliği ile tanıttı.

Şanlıurfa Akçakale yolu 35. Km sinde yer alan Koruklu istasyonunda yapılan etkinliğe çiftçiler ve sivil toplum kuruluşlarının yanısıra akademisyenler ve kurumlar da katıldı.

Tarla günü etkinliğinde açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürü Dr. İbrahim Halil ÇETİNER "Şanlıurfa’da faaliyet gösteren GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü, serin iklim tahılları ıslah araştırmaları 2002 yılında başlamış ve günümüze kadar 9 çeşit makarnalık buğday, 6 çeşit ekmeklik buğday ve 5 çeşit arpa olmak üzere toplamda 20 çeşit geliştirimiştir. Yerli ve milli savunma sanayii kadar değerli olan yerli ve milli tohumculuğun önemi; Pandemi ve yanı başımızda devam eden savaşla birlikte daha da ön plana çıkmıştır. İnsanların gıdaya ulaşması ancak Yeli ve Milli Tarıma verilen önemle mümkün olacaktır. " dedi. Çetiner konuşmasında, "Yaklaşık 20 yıl kadar devam eden bu süreçten sonra ülkede top yekün yerli ve milli çeşit geliştirme çalışmalarına ağırlık verilmiştir. Tarımsal Araştırmalar Genel Genel Müdürlüğüne bağlı Araştırma Enstitülerinde hızlı bir şekilde yürütülen ıslah programları sayesinde, bugün buğday ve arpa tohumluğu konusunda %100 yeterlililiğe ulaşılmıştır. Tohumculuk kanununda yapılan değişikliklerle özel sektör tohumcu kuruluşlarıda bu serüvene katılmış ve Ülkemiz 2022 yılı itibarı ile 100 civarında ülkeye tohum ihracatı yapar hale gelmiştir." dedi. Açılış konuşmalarında Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Ali ÇULLU ise "Osmanlıda 1800 lü yıllarda dekara 56 kğ buğday tohumu alınırken bugün 1000 kğ verim alınması Araştırma Enstitülerinin başarısıdır. Mezopotamyanın verimli topraklarının değerini bilmemiz gerekir" dedi.

200 civarında katılımın sağlandığı etkinlik çeşitlerin teknik elemanlarca özeliklerinin anlatımının ardından tarla başında yerli ve milli çeşitlerinin tanıtımıyla devam etti. 

Etkinliğe GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Yetkilileri, Harran Üniversitesi Öğretim Üyeleri, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanı, Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü Yetkilileri, Tarsim Bölge Müdürü, Özel sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve çiftçiler katıldı

 

tarım ibrahim çetiner tohum gaptaem
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Sağlıklı Hayat Merkezi’ne başvuranlar İçin Diyetisyen Desteği
Sağlıklı Hayat Merkezi’ne başvuranlar İçin Diyetisyen Desteği
SİVEREK'TE 2 MİLYON YILLIK BAZALT SÜTÜN BULUNDU
SİVEREK'TE 2 MİLYON YILLIK BAZALT SÜTÜN BULUNDU