KİRALAR ÇILDIRDI. EV FİYATLARI UÇTU

KİRALAR ÇILDIRDI. EV FİYATLARI UÇTU

Şanlıurfa'da kiralık konut bulmak artık oldukça zor olmaya başladı. Mevcut kiralık evlerse adeta cep yakıyor. Türkiye’nin pek çok şehrinde de durum pek farklı değil. Peki kiralar son bir yılda neden bu kadar artmış durumda?

YAŞAM - 2021-09-15 13:10:54 Bu içerik 979 kez okundu.

Advert

Kononavirüs pandemisine rağmen kiralık konut fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. Gayrimenkul Değerleme uzmanları, 2018 yılında yaşanan kur şoku ve ardından kredi faizlerindeki yükseliş, konut üreticilerinin yeni projelere başlamasını önemli ölçüde yavaşlattığını söylüyorlar.

Yapılan araştırmalar yıllık 700-800 bin adet yeni konut ihtiyacı olan ülkemizde 2019 ve 2020 yıllarında bu ihtiyacın ancak yarısı kadar yeni konut inşaatına başlandı. Bir yandan faiz oranlarının yüksekliği diğer yandan inşaat maliyetlerindeki enflasyonun üzerindeki artışlar konut satın alımını oldukça zorlaştırmış durumda.

MUSTAFA ÖNAL TEPKİ GÖSTERDİ

İnşaat müteahhitleri konfederasyonu (İMKON) yönetim kurulu üyesi ve Şanlıurfa müteahhitler birliği başkanı Mustafa Önal bugün attığı tweet ile yükselen fiyatlara dikkat çekti. Türk Çimento üst yönetiminin dünyanın en ucuz çimentosu Türkiye’de haberine tepki gösteren Önal, bu açıklamayı samimi ve inandırıcı bulmadığını ifade etti. Mustafa Önal “Demirin tonu 2500 TL’den 7000 TL’ye yükseldi ve Çimentonun tonu 135. TL’den 420 TL’ye yükseldi bir ülkede kira fiyatları yerinde durur mu efendim kira fiyatları Bu malzemelerle ne alakası var diyorlar peki bu evler Çamurlamı yapılıyor” dedi. Önal 9 eylülde basın açıklaması yapıp İMKON’un çağrısıyla inşaatları durduğunu ilan etmişti.

Çimento fiyatlarındaki artışı ilk gündeme getiren İMKON başkanı Tahir Tellioğlu yüzde 200'lük fiyat farkını gündeme getirmişti. Müteahhitler Federasyonu başkanı İsmail Kahraman da çimento fiyatlarında yüzde 200'den fazla zam yapıldığını gösteren ve 1 yıl arayla kesilen iki faturayı Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a iletmişti.

15 AYDA YÜZDE 86 ARTTI

TMB başkanı Erdal Eren çimentodaki fiyat artışını yüzde 86 olarak açıklarken demir fiyatlarındaki artışın da yüzde 180 olduğunu söyledi. Ancak demir fiyatları yüzde 140 artış gösterip 7.500 TL seviyelerine çıktıktan sonra geri geldi. Demir fiyatları 6.700 TL seviyesinde seyrediyor. 

Erdal Eren fiyat artışlarıyla ilgili olarak şunları söyledi, "Çimento fiyatlarında son 15 ayda yüzde 86’ya varan bir artış var. Demirdeki fiyat artışı yüzde 180’leri buluyor. Fiyat artışlarının bir kısmının maliyetten dolayı arttığının farkındayız. Ticari müesseselere şu fiyata mal et, şu fiyata bize sat demeyi etik bulmuyoruz."

KİRALAR DAHA DA ARTACAK

Uzmanlar “Pandemi koşullarının sona ermesiyle birlikte üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmesi, ertelenen evliliklerin gerçekleşmesiyle konut talebi daha da hızlanacak ve gerek kiralar gerekse fiyatlarda ki artış devam edecek.” Diyor.  Sahibinden.com tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise Şanlıurfa yıllık kira artışının %44.5 ile en yüksek 5 il içinde yer alıyor.

 

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER
dizaynurfa.com - haycom.net - guncelurfa.com