Advert
Advert

Ovacık (Hasenik) Şıra Şenliği ve Coğrafi İşaret Şenliğine Davet

Hilvan Yerel Eylem Grubu (YEG) Koordinatörlüğü 14 Eylül 2021 Salı günü saat 15:30’da Hilvan’a bağlı Ovacık (Hasenik) köyünde bağ bozumu şenliği ve Coğrafi İşaret lansmanı yapıyor.

Ovacık (Hasenik) Şıra Şenliği ve Coğrafi İşaret Şenliğine Davet
Bu içerik 628 kez okundu.
Advert

Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Politikasının bir parçasını oluşturan LEADER yaklaşımı kapsamında Şanlıurfa’nın Hilvan İlçesinde Kurulan Yerel Eylem Grubu Koordinatörlüğü (YEG) 2020 ve 2023 yılları arasındaki Yerel Kalkınma Stratejisinde yer alan bağ bozumu ve coğrafi işaret alma projelerini hayata geçiriyor.

Türkiye'nin önemli tarım kentlerinin başında gelen Şanlıurfa, Ovacık (Hasenik) bağ bozumunda toplanan üzümler, geleneksel yöntemlerle şifa kaynağı olan pekmez, pestil, kesme ve fıstıklı sucuğa dönüştürülüyor.

Hilvan Yerel Eylem Grubu (YEG) Koordinatörlüğü bünyesinde pekmez, pestil ve kesmenin coğrafi işaret süreci başlamıştır. Bu konu ile ilgili Hilvan Yerel Eylem Grubu Koordinatörlüğü Yusuf YAVUZ şu açıklamalarında bulundu.

“Hilvan Yerel Eylem Grubu (YEG) olarak Hilvan’da yetişen ürünleri katma değere dönüştürmek için gerek eğitim, gerek şenlik, gerek festival, gerek markalaşma, gerek coğrafi işaret alma ile ilgile ne gerekiyor ise yapacağız. Birincisini gerçekleştireceğimiz Ovacık (Hasenik) bağ bozumu ve şıra festivali (şenliği) ile projelerimize başlıyoruz. Özellikle Ovacık (Hasenik) köylümüzün ürettiği pekmez, pestil ve kesme zaten Türkiye çapında bilinen ürünlerdir. Bu ürünlerin iç pazarın dışında Avrupa ülkelerini de ihracatı yapılıyor. Bu ürünün markalaşması ve hakettiği değere ulaşması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Türk Patent ve marka kurumuna pekmez, pestil ve kesme için coğrafi işaret başvurusunu aynı anda yapmış bulunmaktayız. Hem Şanlıurfa’mıza coğrafi ürün kazandıracağız, hem de Hilvan ilçemizin ilk coğrafi ürününü almış olacağız. Coğrafi işaret alınan bu ürünler Türkiye ve Dünya çapında tanınır hale gelecek ve bu ürünlere katma değer katılmış olacak. Ovacık (Hasenik) ve Hilvan bu ürünlerin markalaşmasında dolayı tanınır hale gelecek. Gelecek yıllarda Eylül ayı içerisinde festival (şanlik) düzenleyerek bunu kalıcı hale getireceğiz. Böylelikle bu ürünlerin tanınırlığını devamlı hale getirecek ve sosyal etkinliklerle yöre halkının ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışacağız. Festival (şenlik)’le kalmayız ileriki aylarda eğitim,  kültür ve sanat etkinliklerimiz devam edecektir. Hilvan halkının ihtiyaçları doğrultusunda proje ve faaliyetlerimize devam edeceğiz Sizin aracılığınızla da bütün vatandaşlarımızı festival (şenlik)’e davet ediyorum.” dedi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
TENEKECİ MAHMUT MEZARI BAŞINDA ANILDI
TENEKECİ MAHMUT MEZARI BAŞINDA ANILDI
TÜRKİYE EN KİLOLU AVRUPA ÜLKESİ
TÜRKİYE EN KİLOLU AVRUPA ÜLKESİ