Advert
Advert

Karaköprü Narı ve Suruç Narı Tescil Edildi

Şanlıurfa'nın 4 Yerel Nar Çeşidi GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarafından Tescil Ettirildi

Karaköprü Narı ve Suruç Narı Tescil Edildi
Bu içerik 3762 kez okundu.
Advert

Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğünde yapılan tescil toplantısında GAPTAEM Personeli Dr. Gökhan AKKUŞ ve proje arkadaşları tarafından yapılan çalışmalar neticesinde Suruç Narı "11 Nisan" , Karaköprü Narı "Alibaba", Siverek Katina Narı "Katina" ve Kilis Narı "Kırmızı Yeğin" ismiyle tescil edildi.

2012 yılında Nar'da Ar-Ge çalışmaları başlatan Enstitü, görev alanına giren illerde yapılan survey çalışmaları ile bölgenin önde gelen nar genotipleri yerinde incelenerek, nar çeliklerini topladı. Son yıllarda GAP bölgesinde, standart çeşitlerden olan Hicaz narı üretimindeki artış nedeniyle zaman içerisinde bölgedeki yöresel nar genotiplerinin kaybolacağı ihtimalini düşünerek GAP Bölgesinde sulamaya açılan ve açılacak olan alanlarla giderek önem kazanacağı düşünülen narın bölgeye adapte olacak çeşit ve tiplerinin araştırılması içiçin proje çalışmaları başlatıldı. GAP bölgesinde nar çeşit ve tiplerinin bölge koşullarına uyum kabiliyetleri araştırılarak ekonomik anlamda en iyi performans gösteren tip ve çeşitlerin bölge üreticisine tanıtılmasının yanı sıra yerel nar genotiplerinin özelliklerinin belirlenmesi, muhafazası bu çeşit ve tiplerle bahçe tesisinin sağlanması amacıyla proje hazırlandı. Proje kapsamında yerel nar genotiplerinden 23 adet, Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilen 5 adet yeni nar çeşidi ve Ege Bölgesinden 4 adet yeni nar çeşidi ile birlikte toplam 32 adet nar çeşit ve tipi kullanıldı. Çalışmada fenolojik gözlemler ve bazı pomolojik ve morfolojik özellikler ile değerlendirilerek GAP bölgesinde en iyi performans gösteren çeşit ve tipler belirlendi.

Bu Proje ile GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ait Gündaş ve Talat Demirören Araştırma istasyonlarında 2014 yılından bu yana çalışmalar yürütüldü. bu çalışmalar sonucu GAPTAEM tarafından 2017 yılında Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğüne yapmış olduğu başvuru sonrası 3 yıl süren incelemeler yapıldı. 27.02.2020 tarihinde Ankara’da yapılan Asma ve Meyve Tescil Komitesi toplantısı neticesinde Alibaba, 11 Nisan, Katina ve Kırmızı Yeğin nar genotipleri Enstitü adına tescil ettirildi. Yöre isimleri tescil olurken kullanılamadığı için Karaköprü Narı'na Karaköprü ile özdeşleşen Alibaba ismi verilirken, Suruç Narına ise aligör (11Nisan) bölgesinde çok yetiştirildiği için 11 Nisan ismi verildi. 

Böylece 4 Yerel Nar Çeşidi Ülke Tarımına kazandırıldı.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti