Advert
Advert

Uluslararası Kışlık Buğday Geliştirme Programı Değerlendirme Toplantısı Şanlıurfa'da Yapıldı

Uluslararası Kışlık Buğday Geliştirme Programı (IWWIP); Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, CIMMYT ve ICARDA koordinatörlüğünde kışlık buğday çeşitlerinin geliştirilmesi ve partner ülkelerle paylaşılması programı Şanlıurfa'da değerlendirme toplantısı yaptı.

Uluslararası Kışlık Buğday Geliştirme Programı Değerlendirme Toplantısı Şanlıurfa'da Yapıldı
Bu içerik 1833 kez okundu.
Advert

IWWIP Programı Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü merkezli olarak Türkiye'de faaliyet gösteren araştırma enstitüleri ile birlikte yürütülüyor. Program kapsamında geliştirilen çeşitler hem ülkemizde hem de partner ülkelerde geniş ekim alanlarına sahip. Şimdiye kadar Orta-Batı Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinde 92 çeşit geliştirilmiş ve bu çeşitlerin 2.5 milyon Hektar alanda ekilmesine katkı sağlanmıştır.

Tarımsal Eğitim Merkezimizde gerçekleşen toplantıya TAGEM Genel Müdür Yardımcısı İhsan EMİRALİOĞLU, TAGEM Tarla Bitkileri Daire Başkanı Dr. Hasan GEZGİNÇ, CIMMYT Türkiye Temsilcisi Alexey MORGUNOV, ICARDA Türkiye Temsilcisi Dr. Mesut KESER, GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil ÇETİNER, 13 Araştırma Enstitüsü Müdürü, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkan Vekili ve Azerbaycan, Kazakistan, Fas, Kırgızistan ve ülkemiz buğday ıslahçıları katıldı.

 

GAPTAEM Enstitü Müdürü İbrahim Halil ÇETİNER yaptığı açılış konuşmasında;

  • "Makarnalık buğdayın ana vatanı Mezopotamya'nın en önemli ili, Tarihin Sıfır noktası Göbeklitepe'nin bulunduğu kenttesiniz.  Ve burada buğdayı ve buğday çalışmalarını konuşmak ve yapılan çalışmaların sonuçlarını görmek hepimizi mutlu ediyor. Enstitü olarak buğday ıslahında belli aşamalara gelmiş bir kurum olarak sizleri aramızda görmek, bilgi alışverişinde bulunmak bizleri mutlu edecektir" dedi.

TAGEM Genel Müdür Yardımcısı İhsan EMİRALİOĞLU ise şunları söyledi;

  • "Ülkemiz buğdayın gen merkezilerinden birisi. İçerisinde bulunduğumuz Şanlıurfa ili ise buğdayın gen kaynakları, buğdayın geçmişi ve insanlığın geçmişinin çok uzun yıllara dayandığı bir il. Bu anlamda ülkemizde böyle bir programın uygulanması kışlık buğday programının bu kadar uzun yıllar devam etmesi önemli bir başarı ve ben bu programa katkı sağlayan tüm arkadaşlara, Enstitü Müdürümüz İbrahim Halil ÇETİNER ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum. Buğday bizim açımızdan en önemli tarım ürünlerimizden bir tanesi verimlilik, kalite, hastalıklarda dayanıklılık ve diğer ıslah metotlarının başarıyla uygulanması bizim bütün dünyayı birlikte entegre etme çalışmamıza bağlı bu program özellikle uluslararası kuruluşlarla yürüttüğümüz önemli programlardan bir tanesi.

ICARDA Türkiye Temsilcisi Dr. Mesut KESER yaptığı konuşmada;

  • "Bu program dünyada kendi başına oldukça farklı bir program Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü iş birliğiyle yapılan bir program ve iki uluslararası kuruluş olan CIMMYT ve ICARDA üçü bir araya gelip uluslararası bir ıslah programı yürütüyor ve dünyada yaklaşık 50 tane ülkeye burada geliştirilen materyalleri dağıtıyor. Şu ana kadar 92 çeşit farklı ülkelerde tescil edilmiş durumda bu programın katkısı sonucunda. Ben burada bizleri ağırlayan Enstitü Müdürümüz İbrahim Halil ÇETİNER ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

 

 

 

Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkan Vekili Orhan GÜLLE;

  • Tarım başkenti Şanlıurfa'mızda böyle bir programı düzenlediğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Programın başarılı bir şekilde devam etmesi ülkemiz ve Şanlıurfa'mıza güzel sonuçlar getirmesini temenni ediyorum hepinizi misafir etmekten şeref duyuyoruz.

 

Araştırmacıların yıllık çalışmalarını anlattığı sunumlarla devam eden program kapsamında Şanlıurfa Ticaret Borsası'nın da katkılarıyla Göbeklitepe, Harran, Eyyüp Peygamber Makamı ve Balıklıgöl gibi Şanlıurfa'nın önemli ören yerlerine geziler düzenlendi. 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti