Advert
Advert

KENEVİR ÜRETİMİNDE LOKASYON BÜYÜYECEK

Türkiye'nin tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada ise yedinci sırada olduğunu ifade eden Pakdemirli, küçükbaş hayvan ve süt sığırı varlığında Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde birinci sırada, büyükbaş hayvan varlığında da Avrupa Birliği'nde Fransa'dan sonra ikinci sırada olduğunu aktardı.

KENEVİR ÜRETİMİNDE LOKASYON BÜYÜYECEK
Bu içerik 1799 kez okundu.
Advert

Buzağı desteklemesi ödeme takvimini netleştirdiklerini ve ilk grup ödemelerini yarın başlatacaklarını vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, bu çerçevede toplamda 438 bin 284 yetiştiriciye 522 milyon liralık ödeme yapılacağını belirtti.

Ankara Üniversitesi tarafından düzenlenen "Türkiye'de Tarım Öğreniminin 173. Yıl Dönümü" programına katılan ve burada açıklamalarda bulunan Bakan Pakdemirli, tarım öğreniminin, 10 Ocak 1846'da İstanbul Yeşilköy Ayamama Çiftliği'nde başladığını ifade ederek "Bu vesileyle tüm çiftçilerimizin 10 Ocak Tarım Bayramı'nı kutluyorum. 2019'da ülke olarak, bereketli ve kaliteli bir tarım yılı geçirmemizi diliyorum" diye konuştu.

Konuşmasında Türkiye'nin tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada ise yedinci sırada olduğunu ifade eden Pakdemirli, küçükbaş hayvan ve süt sığırı varlığında Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde birinci sırada, büyükbaş hayvan varlığında da Avrupa Birliği'nde Fransa'dan sonra ikinci sırada olduğunu aktardı.

TARIMSAL DESTEK SON 16 YILDA YÜZDE 700 ARTTI

Tarımsal desteğin son 16 yılda yüzde 700 artışla 1,8 milyar TL'den 14,5 milyar TL'ye yükseldiğini belirten Bakan Pakdemirli, "Dış pazarlara yakınlık, tarıma dayalı ve bağımlı sanayi, geleneksel üretim kültürü noktalarında ülke olarak güçlüyüz. Fındık, kiraz, incir ve kayısı gibi ürünlerde dünya lideriyiz. Ayrıca, 21 trilyon dolarlık ticaret hacmine sahip bir bölgede bulunuyoruz. Tohum arz güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Yerli tohum, endemik zenginliğimizi koruma ve katma değerin ülkemizde kalması adına çok önemli. Şimdiye kadar yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda yerli tohumda üretimimizi 150 bin tondan 1 milyon tonun üzerine çıkardık. Dünya sertifikalı tohum piyasasında 750 milyon dolar ile 11'inci sıradayız" şeklinde konuştu.

HEDEF, TARIMDA SULAMAYLA YILLIK 15 MİLYAR GELİR ARTIŞI

Suyun katalizör vazifesine sahip olduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli "16 yıllık süreçte baraj sayısı 276'dan 541'e, HES sayısı 105'ten 534'e, içme suyu tesis sayısı ise 31'den 236'ya çıktı. Şu an için 6,5 milyon hektar sulanan alanımız var. İnşallah 2 milyon hektarlık alanımızı da sulamaya açmayı hedefliyoruz. Bunun sonucunda tarıma ekstra yıllık 15 milyar TL gelir artışı sağlanmış olacak" dedi.

BARAJLARDA BUHARLAŞMANIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Yeraltı Barajları Eylem Planı'nı yakında açıklayacaklarını belirten Bakan Pakdemirli, "Yapılacak yer altı barajları ile buharlaşmanın önüne geçmemiz mümkün. Ayrıca bu işe fazla para harcamadan ufak yer altı bentleriyle önemli miktarda suyu tutabiliyorsunuz. Böylelikle barajlarla ilgili yaşanan istimlak, yeniden yerleşim ve ÇED gibi problemler de yer altı barajlarına yapılacak yatırımlarla bir nebze ortadan kalkacaktır" açıklamasını yaptı.

BUZAĞI DESTEK ÖDEMESİ BAŞLIYOR

Konuşmasında çiftçilere yönelik önemli müjdeler de veren ve buzağı destek ödemelerinin yarın başlatılacağını müjdeleyen Bakan Bekir Pakdemirli "Buzağı desteklemesi ödeme takvimini netleştirdik. "Birinci grupta, T.C. kimlik numarasının son hanesi 4-6-8 olan, 263 bin 519 yetiştiricimizin 320 milyon lira tutarındaki desteklemesini 11 Ocak Cuma günü (yarın) saat 18.00 itibarıyla ödüyoruz. İkinci grupta ise T.C. kimlik numarasının son hanesi 0-2 olan, 174 bin 765 yetiştiricimizin, 202 milyon lira tutarındaki desteklemesini 18 Ocak Cuma günü saat 18.00 itibarıyla ödeyeceğiz. Toplamda 438 bin 284 yetiştiricimize 522 milyon lira buzağı desteklemesi ödemesi yapmış olacağız" dedi.

KÜPE BEDELİ ALINMAYACAK, TARIM İLAÇLARINDA YÜZDE 15 İNDİRİME GİDİLECEK

Küçükbaş ve büyükbaş hayvan küpe bedellerinin artık bakanlık olarak kendileri tarafından karşılayacağını vurgulayan Pakdemirli "Ayrıca tarım ilaçları sanayicileri ve üreticileri ile yapılan toplantı sonucunda sanayicilerimiz önümüzdeki dönemde tarım ilaçlarında yüzde 15 indirime gidecekler. Çiftçimize ve üreticimize hayırlı uğurlu olsun. Buradan ayrıca tüm ilaç ve sanayicilerine böylesi bir milli duruş sergiledikleri için çiftçimiz adına teşekkür ediyorum" açıklamasını yaptı.

KENEVİR ÜRETİMİNDE LOKASYON BÜYÜYECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kenevir üretimi ile ilgili çok önemli konulardan bahsettiğinin altını çizen Bakan Pakdemirli "Biz önümüzdeki süreçte kenevir üretimini arttırmak için çalışmalar yapacağız. Bakanlık olarak şu anda 19 ilde kenevir üretimine izin veriyoruz. Ticari faaliyetin arz ve talebine göre, lokasyonları da büyüteceğiz. Ayrıca bakanlığımıza bağlı Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle bir araştırma projesi de yürütülüyor. Önümüzdeki dönemde, ekolojik olarak kenevir üretiminin yapılacağı yeni yerlere izin vereceğiz. Araştırma projemizin çıktılarını da hem üreticilerimiz hem sektörümüz hem de tüm paydaşlarla paylaşacağız." diye konuştu.

tarım kenevir destekleme
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti