Advert
Advert

“Çin ile İkili İlişkilerimiz İvme Kazanacak”

Çeşitli görüşmelerde bulunmak üzere Çin Halk Cumhuriyeti’ne giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Pekin’de, Türkiye’nin ÇHC Pekin Büyükelçimiz Abdulkadir Emin Önen tarafından karşılandı.

“Çin ile İkili İlişkilerimiz İvme Kazanacak”
Bu içerik 1847 kez okundu.
Advert

 

ÇHC Pekin Büyükelçimiz Önen, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile toplam büyüklükleri 9 Trilyon $ olan Çin Halk Cumhuriyetinin önde gelen 18 firmanın CEO’su ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ve Türk dış politikası üzerine soruları cevapladı. Daha sonra Büyükelçi Emin Önen ile Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu, Çin'in önde gelen iletişim şirketlerinden Huawei'yi ziyaret ederek akıllı ve güvenli şehir uygulamaları hakkında bilgi aldılar.

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ziyareti ile ilgili kısa bir değerlendirme yapan ÇHC Pekin Büyükelçimiz Abdulkadir Emin Önen, “Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte ÇHC Devlet Başkan Yrd. Wang Qishan ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüştük, iş adamları ile bir araya geldik. Ramazan Bayramında gerçekleşen bu önemli ziyaretin ilişkilerimizin ivme kazanmasında rolü büyük olacaktır” dedi.

 

Çin, Türkiye’nin 2 numaralı ticaret ortağı

Çin ile ilişkilerimizin ivme kazanacağını belirten Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin daveti üzerine Pekin’deyiz. Temaslarımızda Türkiye-Çin ilişkilerinin yanı sıra bölgesel konuları da ele alıyoruz. Ayrıca iş çevreleriyle biraraya geliyoruz. Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcısı Wang Qishan ile görüşmemizde, Türkiye-Çin ilişkilerini her alanda daha da güçlendirme irademizi vurguladık, bu amaçla yürütülecek projelere ilişkin görüş alış verişinde bulunduk. Aynı zamanda; önde gelen Çin firmalarının yöneticileriyle bir araya geldik. Çin, Türkiye’nin iki numaralı ticaret ortağı konumunda. Ülkemizdeki Çin yatırımlarının artırılması beklentimizi  ifade ettik, iş birliği imkanlarını görüştük” diye konuştu.

 

Çin’de Ramazan Bayramı 16 Haziran’da başlıyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin önemli bir seçimin arifesinde olduğuna dikkat çekerek, “Çin’e verdiğimiz değerden dolayı planlanan ziyaretimi ertelemedim. Çin’de Ramazan Bayramı 16 Haziran’da başlıyor. Bu vesile ile Çin’de yaşayan vatandaşlarımızın ve Müslüman kardeşlerimizin Ramazan Bayramını tebrik ediyorum. Çin’in Ejderha Kayığı Bayramını da tebrik ediyorum. Liderlerimizin çizdiği çerçeve doğrultusunda ilişkilerimizi daha ileri götürme konusunda her iki tarafta da kararlılık var. Bu doğrultuda ikili ticareti artırmak istiyoruz. Türkiye lehine bir dengesizlik var ve bunu düzeltmek için çalışıyoruz” dedi. 

 

Çin ile inşa edilmesi gibi önemli konuları değerlendirdik

Stratejik öneme sahip projelerin hayata geçirilmesi noktasında iki ülkenin birlikte çalıştığını söyleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bunlardan bir tanesi dostum Wang Yi’nin de dediği gibi ‘Kuşak ve Yol’ projesi ile ‘Orta Koridor’ projesinin entegre edilmesi, yani uyumlaştırılması projesidir. Çin’den Türkiye’ye gelen turist sayısında da % 98 artış var. Edirne-Kars hızlı treni hattının birlikte gerçekleştirilmesi, bu projenin hayata geçirilmesi, diğer taraftan yenilenebilir enerji ve nükleer enerji santrali, üçüncü nükleer enerji santralinin Çin ile inşa edilmesi gibi önemli konuları da bugün değerlendirdik. Savunma sanayi konusunda birlikte çalışabiliriz, ortak projeler var turizm konusunda. Çin’den Türkiye’ye gelen turist sayısında % 98 artış var ve 2018 yılı Çin’de Türkiye Turizm Yılı olarak kullanılıyor. Turizm Bakanımız Numan Bey yine Çin’e geldi, açılışını yaptı, etkinliklerimiz var. Bu artışın devam etmesini istiyoruz. Ayrıca, güvenlik ve terörle mücadele konularını da ele aldık. Bu konuda birbirimizi Çin ve Türkiye olarak desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye ‘tek Çin’ politikasını güçlü bir şekilde desteklemektedir. Terörle mücadelede, teröristlerle masum insanlar arasındaki ayrımı çok iyi yapmamız gerekiyor. Biz, kendi vatandaşlarımızda da bu ayrımı çok iyi yapıyoruz. Terörle mücadele ederken masum insanların da zarar görmemesi için güvenlik ve istihbarat alanındaki iş birliğimizi de güçlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu. 

 

Vize konusunda karşılaşılan sorunları da değerlendirdik

Hemen herkesin dert yakındığı vize kolaylığı konusunda da açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu şöyle dedi;

“Çin hükümetinin attığı adımları memnuniyetle karşılıyoruz. Uygulamada da bunları görmek istiyoruz. Vatandaşlarımızın vize konusunda karşılaştığı sorunları da değerlendirdik.”

 

ÇHC’ne teşekkür

Çin’e desteği için teşekkürlerini sunan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasının ardından da Çin’in Filistin lehine destek verdiğine dikkat çekti.

Genel Kurul oylamasında çekimser oy veren ülkelerin dışişleri bakanlarıyla görüşüp fikirlerini değiştirdiğini belirten Çavuşoğlu, “Bir önceki tasarıda evet oyu veren Avrupa Birliği üyesi ülkeler ise, bu oylamada çekimser oy kullandılar. Onların da Filistin konusunda, Orta Doğu konusunda tavırlarının radikal bir şekilde değiştiğini düşünmüyoruz. Ama bu sefer evet oyu kullanmadılar, Filistin sorununun çözümünde Çin’in de, AB’nin de desteğine ihtiyacımız var” diye konuştu. 

Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanın Erdoğan’ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’i Türkiye’ye davet ettiğini belirterek, Erdoğan’ın davetini bugünkü temasları kapsamında yetkililere ilettiğini sözlerine ekledi. 

Ramazan Bayramında Pekin Büyükelçiliğinde buluşuyoruz

Büyükelçi Emin Önen, Pekin'de yaşayan vatandaşlarımızı bayramlaşmak için Büyükelçiliğimize davet ettiklerini söyledi.

Büyükelçi Önen, “Mayıs sonunda Pekin'de bizim de iştirak ettiğimiz törenle imzalanan işbirliği zaptının ardından THY ve Çinli lojistik devleri ZTO ile PAL Air arasında anlaşma bugün İstanbul'da imzalandı.Milli gururumuz THY'yi hava kargo alanında da dünya devi yapacak bu işbirliğini tebrik ederim. Türkiye'nin tarihi İpek Yolu ülkeleri ile arasındaki bağ kültür ve bilim alanında da yeniden canlanıyor. İpek Yolu Uluslararası Kütüphaneler Birliği'ne Türkiye'den Milli Kütüphane katılarak birliğin üyesi oldu. Çin Milli Kütüphanesinin öncülüğünde geçtiğimiz hafta Çin'in Chengdu şehrinde kurulan İpek Yolu Uluslararası Kütüphaneler Birliğine Türkiye'den de Milli Kütüphane katılarak birliğin üyesi oldu. Bugüne kadar Moğolistan, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Özbekistan, İran, Tunus, Katar, Filipinler, Brunei, Singapur, Tayland, Hindistan, Sri Lanka, Bangladeş, Belarus, Letonya, Hırvatistan, Bulgaristan, Vietnam, Myanmar ve Türkiye ile 22 ülkenin üye olduğu birlik bu ülkelerdeki kütüphaneler arasında uzun vadeli bir stratejik ortaklık kurmayı ve tüm ülkelerden insanlar için kültürel alışverişe katkı sağlayacak bir bir mekanizma kurmayı planlıyor” diyerek Çin Halk Cumhuriyeti ile her alanda ikili işbirliğine gittiklerini ve her iki ülkenin de gereğini yaptığını belirtti.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti