Advert
Advert

Türk-Çin Bor Protokolü İmzalandı

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Berat Albayrak, Çin Halk Cumhuriyetinin başkenti Pekin’de, Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen’in de hazır bulunduğu görüşmede, Türk-Çin Bor Protokolü imzalandı.

Türk-Çin Bor Protokolü İmzalandı
Bu içerik 1255 kez okundu.
Advert

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'de yüksek teknoloji Bor Karbür Tesisinin Türkiye-Çin ortaklığıyla kurulacağını belirterek, “Borda bir rüyayı gerçekleştiriyoruz. Zırhtan nükleer santral kontrol teknolojilerine kadar çok geniş alanda, ülkemize yüksek teknoloji kapasitesi ve borun katma değerinde 2 bin kata kadar artış sağlayacak ‘Yeni Bor Stratejimiz ve Teknoloji Transferi Mutabakatımız’ hayırlı olsun” dedi.

 Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin yeni bor stratejisi kapsamında Yüksek Teknoloji Bor Karbür Tesisini kuracaklarını, bu tesisle çıkarılan bor madeninin Türkiye'ye daha fazla getiri sağlayacağını söyledi.

 

Çinli ortak

Protokol ile ilgili bilgiler veren Bakan Albayrak; “Çin'li Dalian Jinma şirketi ile Eti Maden anlaşması kapsamında Balıkesir’de bor karbür tesisi kuruyoruz. Bor karbür en hızlı pazar payı büyüyen ürün. 200 dolar ham maddeden işlenerek, 400 bin dolara kadar değerlenebilir. Bor karbür teknolojisiyle bor madeninin değeri ürüne dönüştüğünde 2 bin kata kadar artacak. Bor karbür düşük yoğunluğu ve yüksek dayanıklılığıyla savunma sanayimiz çok farklı bir lige çıkacak. Biz bor nitrür teknolojisine de başlattığımız adımla ulaşacağız. Türkiye dünyadaki en kaliteli bor rezervlerinden % 73'ünden fazlasına sahip. Üretimde dünyada lider konumdayız. Eti Maden 2017'de 2,2 ton satış gerçekleştirerek küresel pazarda % 50'i geçerek tarihi bir adım atmıştır” diye konuştu.

 

Çin ile kazan-kazan esasına dayalı işbirliğimizi geliştirmeye devam edeceğiz

Türkiye’nin çin Halk cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen de, “Bor madenlerimiz Türk-Çin ortak girişimi ile daha da değerleniyor. Bor’dan 2 bin kat değerli olan bor karbür üretimi için protokol sayın Bakanımız Berat Albayrak’ın katılımıyla imzalandı. Çin ile kazan-kazan esasına dayalı işbirliğimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Hayırlı olsun” dedi.

 

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti