Advert
Advert

Türkiye ABD'nin Kudüs Kararına Tepki İçin Ayakta

Türkiye'nin çeşitli yerlerinden farklı kurum ve kuruluşlar ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul edip, Büyükelçiliğini taşıma kararına tepki gösterdi.

Türkiye ABD'nin Kudüs Kararına Tepki İçin Ayakta
Bu içerik 1407 kez okundu.
Advert

ABD'nin Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesine Türkiye'nin farklı çevrelerinden tepkiler gösterildi.

 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan İsrail’in Gazze’de sivil halka dönük gerçekleştirdiği katliama ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Masum insanlar üzerinde gerçekleştirilen katliamlar ve zulümler, bizleri bir an dahi Kudüs davamızdan vazgeçiremeyecektir. Müslümanlar olarak haklı mücadelemizi Kudüs’ün üstündeki kara bulutlar dağılıncaya kadar sürdürmekten yılmayacağız." ifadelerine yer verdi.

Kaan, ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınmasına yönelik alınan kararın, barışa ve kardeşçe yaşama umuduna ağır bir darbe vurduğunu belirterek, "Son derece barışçıl bir eylem olmasına rağmen İsrail, geçtiğimiz dönemlerde olduğu gibi bugün de terör devleti olduğunu en çirkin yüzüyle tekrar göstermiş, sivil vatandaşlara yönelik gerçekleştirilen saldırılarla 50’nin üzerinde Filistinli kardeşimizin şehit olmasına, 2 bin 500’e yakın kişinin de yaralanmasına sebep olmuştur." ifadelerini kullandı.

“İsrail bir katliam devletidir”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Senatosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması kararı kınandı.

Açaklamada, “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Senatosu olarak başından beri Filistin halkını sindirmek, kendi topraklarından sürmek ve masum sivillere yaşama hakkını tanımamak için her türlü melaneti ve zalimliği yapmaktan geri durmayan İsrail yönetiminin bu son katliamını ve ABD Başkanı Trump başta olmak üzere buna vesile olanları şiddetle ve nefretle kınıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Kararın geri alınmadığı ve ABD'nin akılalmaz tavrının devam etmesi durumunda Ortadoğu'da akan kanın durmayacağı, buna sebep olanların da bu büyük vebalden kurtulamayacağı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İsrail'in son katliamı da bunun açık bir göstergesidir. Bu vahşet şunu göstermiştir ki İsrail bir katliam devletidir. Bütün dünyanın gözü önünde Filistinlilere soykırım uygulamaktadır."

Bir buçuk milyar Müslüman sekiz milyonluk İsrail’i tükürse boğar"

Nevşehir'de ise sivil toplum kuruluşları ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını protesto etti.

Gülbahçe Parkı'nda bir araya gelen kentteki sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve vatandaşlar, "Kahrolsun İsrail, kahrolsun ABD", "Katil İsrail Filistin'den defol", "Müslüman uyuma Filistin'e sahip çık" şeklinde slogan attı.

Sivil toplum kuruluşları adına basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği Nevşehir İl Temsilcisi Abdurrahim Doğru, İsrail'in işgalci bir yapılanma olduğunu belirterek, ABD'nin karına tepki gösterdi.

ABD ve İsrail'e karşı İslam aleminin ciddi bir duruş sergilemediğini, bu durumun da daha cüretkar adımlara neden olduğunu vurgulayan Doğru, "Bir buçuk milyar Müslüman sekiz milyonluk İsrail’i tükürse boğar. Korkmayın, Allah aşkına cesur olun. Siz gereğini yapmazsanız bu milletin içerisinden İsrail’e ve dünyanın tüm zalimlerine haddini bildirecek yiğitler çıkacaktır." dedi.

“ABD ve İsrail ile ilişkiler askıya alınmalıdır”

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur’un da yaptığı yazılı açıklamada, "İnsan canını hiçe sayanlarla diyalog kurulamayacağı açıkça ortadadır. Bu nedenle ABD ve İsrail ile ilişkiler askıya alınmalıdır." değerlendirmeleri yer aldı.

Cesur, açıklamasında ABD Başkanı Donald Trump'ın, göreve geldiği günden bu yana dünya coğrafyasını ateş topuna döndürme hevesinde olduğunu, bunu yaparken de uluslararası anlaşmaları hiçe sayarak gerçekleştirdiğini dile getirdi.

"Gözlerini insan kanı bürümüş bu katil devlet yapılanmaları ile hiçbir diyalog kurulamaz" diyen Cesur, "İnsan hayatı söz konusu olduğunda akan su durur. Ne var ki bu caniler masum insanları gözlerini kırpmadan öldürebiliyor. İnsan canını hiçe sayanlarla diyalog kurulamayacağı açıkça ortadadır. Bu nedenle ABD ve İsrail ile ilişkiler askıya alınmalıdır." görüşlerini kaydetti.

Hasan Ali Cesur, "ASKON olarak Filistin’de masum insanları katleden ABD ve İsrail’i kınıyor, vatanları için şehadet şerbeti içen Filistinli kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Filistin’e karşı tüm dünya seyirci"

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, masum bir halk olan Filistinlilerin 70 yıl önce topraklarının işgal edilerek yok edilmesinin hedeflendiğini belirterek, bağımsızlık ve hürriyet mücadelesi veren bu mazlum halka karşı tüm dünyanın seyirci kaldığını kaydetti.

Altun, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin Gazze'deki Filistinlilere yönelik "katliamı"nı lanetledi.

İsrail'i "terör devleti" olarak niteleyen Altun, "Emperyalizmin baş mimarı Amerika Birleşik Devletleri ve onun Orta Doğu ayağı siyonist terör devleti İsrail'in yaptığı katliamı lanetliyoruz. Masum bir halk olan Filistinlilerin 70 yıl önce toprakları işgal edilerek yok edilmesi hedeflenmektedir. Bağımsızlık ve hürriyet mücadelesi veren bu mazlum halka karşı tüm dünya seyirci kalmaktadır. Bizler öteden beri her zaman Filistin halkının yanında yer aldık. Dün, çok sayıda Filistinlinin katledildiği, binlercesinin yaralandığı karanlık ve kanlı bir gün olarak tarihe geçecektir." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, dün Gazze'nin İsrail sınırında çadırlar kuran Filistinliler, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını ve İsrail'in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70'inci yılını protesto etmek için "milyonluk yürüyüş" adını verdikleri gösteriler düzenlemiş, gösterilerde 1'i bebek 59 Filistinli şehit olmuştu.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti