Advert
Advert

ŞEKER KAMIŞI ARGE ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR

Organik Şeker Çalışmalarına Yönelik Ar-Ge Faaliyet Toplantısı GAPTAEM'de yapıldı,

ŞEKER KAMIŞI ARGE ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR
Bu içerik 1464 kez okundu.
Advert

Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü TAGEM tarafından organik şeker çalışmalarına yönelik Ar-Ge faaliyetleri başlatmak üzere şeker kamışı konusunda GAPTAEM görevlendirildi.

GAPTAEM Personellerinden Zir. Yük. Müh. Emin SANLI'nın TÜBİTAK 2221 Projesi kapsamında uluslararası çalışmalarıyla ünlü Sugarcane Research Institue (Pakistan Şekerkamışı Enstitüsü) ile irtibata geçildi. Bu Araştırma Enstitüsünden Dr. Naeem Fiaz TUBİTAK 2221 projesi kapsamında Şanlıurfa’ya gelerek, bölge şartları ve şeker kamışı yetiştiriciliği konusunda Enstitü Çalışanları, TKDK İl koordinatörlüğü, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Karaköprü Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü personellerinin katılımıyla GAP Tarımsal Eğitim Merkezimiz Tektek Toplantı Salonumuzda etüt ve bilgi alışverişi yapıldı.

Programda Açılış Konuşması Yapan Enstitü Müdürü İbrahim Halil ÇETİNER; 
"Bugün burada toplanma amacımız şeker kamışı konusunda bir uzmanın aramızda olması. Malumunuz ülkemizde şeker, şeker pancarından elde ediliyor. Organik şeker üretmeyi düşünürsek şekeri şeker pancarından üretmek daha zor bu anlamda şeker kamışından üretmenin kolay olması sebebiyle ülkemizde organik şeker üretebilme imkânları araştırılırken şeker kamışı üzerinde çalışmalar yapılması konusu gündeme geldi. Bu anlamda Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Tarafından Enstitümüze şeker kamışı çalışmalarını başlatmak ve yürütmek üzere görev verildi. Bizde bu konuda yaptığımız araştırmalarda ülkemizde Şeker kamışından şeker üretilmediğini fark ettik ve dünyada bu işi yapan ülkelere baktığımız zaman Pakistan’da bir araştırma Enstitüsünün sadece şeker kamışı üzerine çalışmalar yaptığını, 25 adet tescilli çeşidinin olduğunu, 70 teknik personelle şeker kamışı üzerine çalışmalar yaptığını fark ettik. Bu Konuda Enstitümüzde Uzman Arkadaşlarımız Pakistan Şeker kamışı Enstitüsüyle yazışmaya başladı.

TÜBİTAK 2221 projesi kapsamında yurt dışından personellin ülkemize getirmek anlamında destek alarak bu proje hazırlandı biz de bu konuda dünya çapında uzman bir arkadaşımızı olan Pakistan Şekerkamışı Enstitüsünde görevli Dr. Naeem Fiaz ülkemize davet ederek bu bölgede şeker kamışı konusunda çalışmalar ve ortak projeler yapmak konusunda bilgi alışverişinde bulunduk." dedi

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti